PUNCA KEGAGALAN BUAH PINGGANG DI MALAYSIA

PUNCA KEGAGALAN BUAH PINGGANG DI MALAYSIA - Bila aku cakap aku seorang pengidap Kegagalan Buah Pinggang Tahap Akhir (Kronik), orang selalu tanya  aku apa puncanya. Aku kadang-kadang macam blur kejap. Tapi yang aku tahu, punca aku dapat penyakit ini adalah Nephrotic Syndrome.

Pelbagai punca yang akan menyebabkan kegagalan buah pinggang. Selalu yang aku perhati, warga Cina adalah majoriti yang akan mengidap penyakit ini. Kenapa? Wallahualam. Mungkin kerana pemakanan atau pengambilan alkohol yang terlalu tinggi.

Itu dulu lah, kalau cerita sekarang, peratus yang mengidapi penyakit Kegagalan Buah Pinggang Kronik ini adalah Melayu dan Cina. India sikit je. Dekat tempat aku dialisis, hanya ada seorang dua je patient India. Selebihnya Melayu dan Cina. Okay, ini bukan cerita racist ye? Aku nak cerita punca Kegagalan Buah Pinggang.

PUNCA KEGAGALAN BUAH PINGGANG DI MALAYSIA

Antara punca kegagalan buah pinggang adalah :

Kencing manis (Diabetes mellitus) 54%
⚫ Radang buah pinggang (Glomerulonephritis)
⚫ Penyakit batu karang
⚫ Hypertensi (tekanan darah tinggi)
⚫ Lain-lain punca seperti ADPKD, toxins.

Berikut adalah jadual sehingga tahun 2004 :

PUNCA KEGAGALAN BUAH PINGGANG DI MALAYSIA

Aku disahkan mengidap Kegagalan Buah Pinggang Kronik pada tahun 1994. Dan aku juga pernah tengok bayi yang disahkan penyakit yang sama. Walaupun kita boleh kata semuanya itu kehendak Yang Esa, sebagai manusia, jagalah kesihatan korang. Sesungguhnya penyakit ini tidak seronok. Segalanya akan membataskan pergerakan.

Related Post :

The writer,
Tunsha Ayunie

Post a Comment

1 Comments

  1. menakutkan je bila baca.. moga auni kuat dah sihat ye

    ReplyDelete