KENALI GEJALA VIRUS COVID-19 DARI HARI KE HARI

KENALI GEJALA VIRUS COVID-19 DARI HARI KE HARI - Makin lama, di Malaysia ini makin menakutkan. Corona Virus atau Covid-19 ini semakin merebak dari hari ke hari. Sampai banyak tempat kena kuarantin dan tidak dibenarkan untuk pergi. Selalu tengok negara luar yang kena, sekarang negara sendiri kena, aku speechless, takut, segala rasa tak best ada.


Makin pula bila digemburkan yang Covid-19 dah datang dekat area-area kawasan aku. Aku ni dah laa chronic disease, antibody tak kuat memang lagi senang kena. Nauzubillahminzalik. Moga Allah Taala melindungi kita semua. Sementara itu, jom kita check antara gejalavirus Covid-19 dari hari ke hari.

KENALI GEJALA VIRUS COVID-19 DARI HARI KE HARI

HARI 1 - 3

1. Gejalanya mirip dengan masuk angin
2. Sakit tenggorokan (throat) ringan, sedikit sakit
3. Tidak demam, tidak lelah, dan masih makan dan minum secara normal

HARI KE - 4

1. Sakit tenggorokan (throat) sedikit, mabuk badan
2. Mulai suara serak
3. Suhu tubuh berkisar antara 36.5 (bergantung individu)

HARI KE - 5

1. Sakit tenggorokan, suara serak
2. Tubuh panas ringan, suhu dari 36.5 0 36.7
3. Tubuh lelah, merasakan nyeri pada persendian

HARI KE - 6

1. Mulai demam ringan, sekitar 37
2. Batuk dengan lendir atau batuk kering
3. Sakit tenggorokan ketika makan, bercakap atau menelan
4. Lelah, mual
5. Sesekali sukar bernafas
6. Jari rasa sakit
7. Diarrhea, mungkin muntah

HARI KE - 7

1. Demam lebih tinggi dari 37.4
2. Batuk lebih banyak, kahak lebih
3. Badan terasa nyeri, kepala berdenyut seperti ada baru
4. Nafas terasa pendek
5. Lebih banyak diarrhea
6. Muntah

HARI KE - 8

1. Demam mencapai tahap suhu 38.0
2. Sukar bernafas, setiap kali bernafas dada terasa berat
3. Batuk berterusan
4. Sakit kepala, sendi terasa nyeri, sakit punggung


HARI KE - 9

1. Gejala tidak berubah tetapi bertambah buruk
2. Demam on-off
3. Batuk tidak reda, lebih buruk dari sebelumnya
4. Semakin sukar bernafas


Jika korang dah sampai tahap ini, tolonglah pergi hospital untuk check darah dan kondisi paru-paru. Apapun, korang jangan terlalu panik ya. Pastikan keluar ke mana saja dengan memakai mask, bawa hand sanitizer atau cuci tangan secara kerap.

Aku memang mengelak dari bersalaman sesiapa sekarang ni. Kita bukan kurang adab, tapi lebih baik mencegah yang mana kita mampu, kan?

The writer,
Auni Muthal'lib




Post a Comment

1 Comments