VIRTUAL SUMMIT SEKOLAH PENULISAN RAMADAN

VIRTUAL SUMMIT SEKOLAH PENULISAN RAMADAN - Assalamualaikum wbt. Mungkin korang pernah mengalami satu kejadian apabila di dalam kepala penuh dengan idea-idea dan jalan cerita yang menarik dan merasakan ramai orang akan meminatinya jika idea itu dikongsikan.
Namun biasanya idea-idea itu hanya terkumpul di dalam otak pemikiran kita sahaja. Apabila berdepan dengan komputer, terus jadi blank. Ada orang kata kena writing block
Kita tiba-tiba tidak mampu menzahirkan apa yang ada di dalam kepala dan buntu. Tak mampu untuk memperindahkan bait ayat supaya menjadi sedap dibaca.


Sekarang musim PKP, kita terpaksa berkurung di rumah. Ada orang suka mencari idea di luar, sama seperti aku. Ada juga yang suka menghadiri kelas penulisan untuk menggali ilmu, seterusnya praktik pada diri sendiri.
Oh ya, bercerita tentang Kelas Penulisan, aku nak memperkenalkan satu program Kelas Penulisan Online, iaitu Virtual Summit Sekolah Penulisan Ramadan. Kelas ini akan berlangsung selama 15 hari, sepanjang Ramadhan.
Pelbagai topik yang akan dibincangkan, antaranya Topik-Topik Penulisan Berpengaruh, Topik-Topik Penerbitan Berkualiti Tinggi, Topik-Topik Pemasaran Diri dan Karya Secara Berkesan.  Banyak kan ilmu penulisan yang korang akan dapat?


Mungkin ada yang berfikiran , bila ada buku, akan mampu terus dijual. Tidak semudah itu sebenarnya. Di Sekolah Penulisan Ramadhan, korang akan dapat belajar juga tentang formula 'Fundamental Manusia Membaca'.
Dengan hanya membuat pendaftaran secara maya, korang boleh melayakkan diri untuk menyertai bengkel ini. Seramai 20 orang penulis  yang pakar dalam bidang masing-masing serta 20 topik akan dikongsikan dalam bengkel ni.



Sekolah Penulisan Ramadhan akan bermula pada 8 Mei 2020 hingga 23 Mei 2020, bertempat di Facebook Private Group. Jika terlepas siaran pada waktu dan hari yang ditetapkan, korang boleh mengikuti ulang siar semula.
Menariknya bila ada program sebegini. Terlalu ramai sifu di atas talian. Zaman aku dulu, menulis tanpa guru. Hanya berpandukan buku novel saja untuk mencari idea menulis. 15 Hari, 17 Topik, dan 15 Panel, hanya bermodalkan RM99 sahaaja (Asal - RM850). 




Cepat buat pendaftaran korang untuk program menarik ni.
Klik link di bawah untuk mendaftar ;
▪︎ https://bit.ly/sprhazel

Post a Comment

17 Comments

  1. wah..menarik ni. Siapa yang suka menulis..pandai buat ayat boleh la join. Bukan senang nak menulis ni..kena ada idea dan jalan penceritaan yang menarik

    ReplyDelete
  2. Dari dulu lagi nak masuk kelas penulisan ni. Memang minat nak jadi penulis sbnrnya.

    ReplyDelete
  3. wah bagus ni, tengok harga yang ditawarkan pun sangat murah dan berbaloi untuk turut serta.

    ReplyDelete
  4. Canggih kan sekarang, tak sangka memang akan ada pembelajaran secara online macam ni..nampak mudah, tapi kalau tak biasa dan masih baru lagi, blur gak kann..

    ReplyDelete
  5. Wow, VIRTUAL SUMMIT SEKOLAH PENULISAN RAMADAN sounds great for all students. This Ramadan we stay at home and attend this

    ReplyDelete
  6. menarik ni. boleh asah teknik penulisan. selalu tulis puisi ikut sedap sendiri je. thanks sharing

    ReplyDelete
  7. Bagi mereka yg ingin belajar elok juga masuk kelas ni mana tau kut kut bermanfaat.

    ReplyDelete
  8. byk diskaun tu. jadik rm99 je.
    sesape yg memang tungguh peluang ni, auni, mesti grab!
    aida nak join, mcm takde masa depan je ha ha ha ha...
    takde time nak menulis pun. takat menaip kat blog tu, hmmmm...

    ReplyDelete
  9. Nampak menarik program ni Auni. Erm boleh kita timba ilmu baru dalam dunia penulisan. Nak nak sebagai blogger ni kan. Tahnks for the sharing

    ReplyDelete
  10. Macam-macam kemudahan ada sekarang, semua hujung jari sahaja. Siapa yang tak biasa guna memang ambil masa nak hadam.

    ReplyDelete
  11. Terima kasih sharing, bdg penulisan bkn semua org minat dan mampu menulis sbb dlm menulis kena byk bersabar, ikut mood dan byk idea. Kak sgt kagum pd penulis2 novel yg mampu menulis bkn sng nak jd penulis sbb kak jgk penulis novel n buku kanak2

    ReplyDelete
  12. Kelas penulisan. Bestnya ada program macamni lagi2 utk blogger2 yg mmg kena ada skill penulisan yg baik.

    ReplyDelete
  13. Thanks for sharing! Will share this with friend's kid's who are interested. This is a good opportunity!

    ReplyDelete
  14. Menarik program Kelas Penulisan Online ni terutama buat yang nak jadi blogger tu hehe. kalau iena banyak masa boleh join..tapi iena kerja musim PKP ni.

    ReplyDelete
  15. wow menarik juga program camni. boleh mengasah lagi ilmu penulisan kan.

    ReplyDelete
  16. Terbaca pasal kursus dalam satu group penulisan dan juga fb.
    Banyak manfaatnya.

    ReplyDelete
  17. This is a good platform and opportunity for those who love to write, all the best to the kids.

    ReplyDelete